1.07.2016

Olej kokosowy - hit czy kit?!




Od jakiegoś czasu możemy zaobserwować ogromne zainteresowanie olejem kokosowym.
Zachwala się jego cudowne właściwości zdrowotne i kosmetyczne mimo wcześniejszej złej sławy olej kokosowy zyskuje coraz szerszą rzeszę odbiorców czy słusznie?!
Nie mam pewności…, ale spróbuję was przekonać do pochylenia się nad tym produktem wertując sklepowe półki. 


Olej kokosowy - słów kilka...

Swoją popularność zawdzięcza bardzo dużej zawartości średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych (Medium Chain Fatty AIDS) w skrócie - MCFA, które nie muszą być trawione, są bardzo szybko wchłaniane w jelicie cienkim i wykorzystywane do produkcji energii przez organizm, a także dzięki zawartości kwasu tłuszczowego nasyconego zwanego kwasem laurynowym, który w organizmie przekształcany jest w monolauryn, o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym i antygrzybicznym.


Olej kokosowy - właściwości prozdrowotne

Olej kokosowy pozyskiwany jest z miąższu orzecha kokosowego, w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza przybiera postać stałą.
Tłuszcz kokosowy zawiera także kwas kaprylowy, wykazujący działanie bakteriostatyczne, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, pobudza regenerację nabłonka jelita grubego i poprawia wchłanianie składników odżywczych przez jelita. Olej kokosowy zawiera unikalne zdrowe tłuszcze nasycone, które nie przyczyniają się do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi, jak to sądzono jeszcze kilka lat temu, ale wręcz przeciwnie – obniżają jego poziom. MCFA wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, chronią przed chorobami serca, miażdżycą, przyspieszają metabolizm, są łatwym źródłem energii. 

Przytaczanych właściwości oleju kokosowego jest więcej.
Twierdz się, min., że: 
  • wspomaga regulacje poziomu cukru we krwi, obniża ryzyko wystapenia cukrzycy typu II,
  • wspomaga przyswajanie wapnia i wit. D, zmniejszając ryzyko wystąpienia osteoporozy, 
  • poprawia krążenie krwi,   
  • pomaga w problemach jelitowo - żołądkowych, 
  • łagodzi stany zapalne, 
  • wspomaga prace hormonu tarczycy, 
  • wspomaga metabolizm, 
  • pomaga przy chronicznym zmęczeniu,  
  • opóźnia procesy starzenia się skóry

Zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy możemy 
stosować do przygotowywania potraw na ciepło jak i na zimno. Olej kokosowy nie utlenia się podczas smażenia, w przeciwieństwie do większości olejów
 stosowanych w naszych kuchniach do smażenia. Jest on także odporny na jełczenie, nie ma określonego terminu przydatności do spożycia.


Zastosowanie w kosmetologii

Olej kokosowy jest z powodzeniem stosowany do pielęgnacji urody. Stosuje się go do pielęgnacji, skóry, włosów, paznokci, do masażu. Ma dobre właściwości nawilżające – co potwierdzam z pełną odpowiedzialnością. Skóra po zastosowaniu oleju staje się bardziej miękka, delikatniejsza, bardziej odżywiona i natłuszczona - co dla niektórych będzie stanowić wadę produktu, gdyż na skórze dość długo pozostaje tłusty filtr.

Olej kokosowy sprawdza się jako balsam do ust, rąk, ciała. Ja stosuje go także na twarz w kryzysowych sytuacjach, kiedy skóra na buzi jest bardziej przesuszona np.: zimą. Dzięki antyoksydantom zawartym w oleju możemyzregenerować skórę i uchronić ją przed szkodliwym wpływem środowiska. 
Wychwala się także jego właściwości wybielające zęby. Niestety ja nie mogę potwierdzić tej tezy. Nie zaobserwowałam efektu wybielenia zębów, ale płukanka do ust z oleju daje uczucie czystszych, świeższych zębów.


Jaki olej wybrać?!

Ważne jest, aby olej był extra virgin - pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno i nierafinowany. Wybierając taki olej masz pewność, że zachowa wszystkie cenne właściwości.

Olej rafinowany jest gorszej jakości, posiada jednak dużą zaletę - jest bezzapachowy co sprawdza się w przypadku gotowania potraw, w których nie chcemy wyczuwać koni kokosa.
Na opakowaniu powinny się także znajdować informacje o miejscu pochodzenia oleju oraz wartość odżywcza produktu. 

Jeśli nadal masz wątpliwości czy warto, 
wypróbuj na własnej skórze, nie będziesz rozczarowany jeśli tylko wybierzesz olej dobrej jakości ;)